De brandstofetiketten worden geharmoniseerd in de Europese Unie. De benamingen "diesel", "ongelode benzine" en ook de octaangehaltes 95 of 98 blijven duidelijk aangeduid aan de pomp.
We kennen ze als groene of gele labels met benamingen als Super 98, Super 95 E10 en Diesel. Vanaf nu worden de identificatie-etiketten voor brandstoffen in de hele EU uniform, zowel in benaming als kleur. Zwarte belettering op een witte achtergrond wordt de regel voor alle etiketten.
De Europese Unie wil consumenten helpen bij de keuze van de geschikte brandstof voor hun voertuig in de hele EU, vooral met het oog op de invoering van nieuwe brandstoffen.
De nieuwe etiketten worden dus gebruikt in de 28 lidstaten van de EU, alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.
Er bestaan specifieke etiketsjablonen voor benzinebrandstoffen (een cirkel), dieselbrandstoffen (een vierkant) en gasvormige brandstoffen (een ruit).
In België worden de vier meest gebruikte brandstoffen, benzine 98 en 95 E10, diesel en lpg, als volgt afgebeeld:
In geval van twijfel over het type brandstof dat u moet gebruiken, neemt u best contact op met uw garagist.
- op nieuwe voertuigen (op de markt gebracht of ingeschreven na 12 oktober 2018), in de nabijheid van de tankdop, en in de gebruiksaanwijzing;
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.